Condiţia impusă de autorităţi pentru ca un român să poată deveni la un moment dat pensionar cu drepturi depline este să aibă minimum 15 ani de vechime. Altfel, rămâne un simplu asistat social, care va primi o viaţă întreagă pensia minimă.
De la 1 ianuarie, aceasta a crescut de la 520 de lei la 640 de lei, însă majorările nu vor curge an de an, ci doar atunci când vor fi bani suficienţi la buget, după cum a anunţat Olguţa Vasilescu.
În plus, ei nu fi incluşi în noua Legea a pensiilor, deci nu vor avea venituri în funcţie de punctul de pensie, care acum este de 1.000 de lei. Există şi o explicaţie pentru asta: un român cu pensie socială a ajuns să primească aproape cât unul care a muncit pe brânci 30 de ani, în jur de 1.000 de lei.
”Vor fi pensionari doar cei care au o vechime în muncă. La ora actuală sunt amestecaţi oamenii care au cotizat o zi, cinci ani la pensie. Ceea ce nu este corect. Nu vor fi consideraţi pensionari cei care sunt acum pe pensia minim garantată. Ei vor intra pe altă lege şi vor primi indemnizaţie. Nu trebuie amestecaţi cu ceilalţi pensionari, unde va fi un calcul separat, în funcţie de contributivitate”, a ţinut să precizeze ministrul Muncii.